Merhabalar. 2013 yılında ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği'nden mezun olan biri olarak meslekle alakalı bilgi almak isteyen genç arkadaşlara tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.
En temelde yazılım ve donanım olarak ayıracak olursak bu yazı daha çok yazılım alanındaki bilgisayar mühendisliği çalışma alanları hakkında olacak.
Bilgisayar Mühendisi ne yapar? Çalışma Alanları |
Neden Bilgisayar Mühendisliği?
90'larda Çocuk Olmak
Super Mario Bros |
Ayrıca Super Mario hatıramı da anlatmadan geçemeyeceğim. 90'larda çocuk olmak demek Game Boy ve Atari ile video oyunları oynamak demek. Biz de kuzenlerle beraber bayağı kalabalık bir çocuk grubu olarak bir atarinin önüne oturup saatlerce Super Mario Bros, Tank 90 gibi oyunlar oynardık.
Atari ve Kaset |
Gameboy 9999 in 1 |
Mario'da ustalaşan kişi de ölene kadar çok vakit geçerdi. Tabi kalabalık olunca ve sıranın ancak kişinin canı bitince başkasına geçmesi kuralı olunca sıra gelene kadar baya beklemek zorunda kalırdık. O sıralarda yapabilmeyi en çok istediğim şey o atari kasetinin içindeki Mario oyununu daha kısa sürecek hale getirmek veya komple kasetten silmek idi. Belki Mario olmazsa başka kısa süren oyunlar oynarlar ve sıra daha çabuk gelir diye. :)
Tank 90 |
Bilgisayar mühendisi ne yapar?
Sektör Bazlı Sınıflandırma
Tam şu anda içinde bulunduğunuz ortamda sağınıza solunuza bakın. İçinde bir şekilde yazılım koşan aygıtları saymaya çalışın. Evet yazılım artık heryanımızda. Bu nedenle bilgisayar mühendisleri de birçok farklı sektörde çalışabilmektedirler. Birkaçını sayacak olursak;
- Savunma sanayi
- Otomotiv
- Sağlık
- Oyun / eğlence
- Eğitim
- Hizmet Sektörü
- Finans
ve daha sayamadığım niceleri. Bu kadar geniş çalışma alanı olan başka çok az meslek grubu vardır sanıyorum. İşin ilginç tarafı, iş değişiklikleri nedeniyle bir yıl sağlık sektöründe çalışan yazılımcı, sonraki yıl oyun sektörüne, sonraki işinde savunma sanayiine geçiş yapabilmektedir. Bunun nedeni kullanılan teknelojilerin çok farklı problemlere çözüm üretmek için kullanılabilmesi. Örneğin, oyun sektöründe çalışırken oyun motorları üzerinde uzmanlaşan bir yazılımcı, savunma snayiinde askeri simülasyon üreten firmalara çok rahat geçiş yapabilmektedirler. Veya öğrendiği javascript ile yemek siparişi sitesi kodlayan bir yazılımcı sonraki işinde hastane bilgi sistemi kodlarken bulabilir kendini.
Teknoloji Bazlı Sınıflandırma
Bilgisayar mühendisi ne yapar sorusuna cevap arıyoruz. Bunun için çalışma alanlarını kategorize ederken kullanılan teknolojilere göre de bir ayrım yapabiliriz. Bir bilgisayar mühendisi
- Masaüstü yazılım geliştiricisi
- Web uygulama geliştiricisi
- Mobil uygulama geliştiricisi
- Gömülü yazılım geliştiricisi
olarak çalışabilmektedir. Masaüstü yazılımlarla, üzerinde koşulan bilgisayarın tüm CPU, Ram gibi kaynaklarını sonuna kadar kullanabilirsiniz. Bir web uygulaması üzerinde çalışıyorken, milyonlarca insana hizmet verecek bir sayfa geliştiriyor olabilirsiniz. Bir gömülü yazılım geliştirerek düşman hanelerine bir mızrak gibi girecek füzeyi kontrol ediyor olabilirsiniz. Bir mobil app geliştirerek "tanesini 1 dolardan satsam, 1 milyon indirilse, köşeyi döndük demektir. Yırttık abicim!!" hayalleri kurabilirsiniz.
Bilgisayar Bilimi
Şimdiye kadar geliştiricilik alanından örnekler verdik. İşin bir de bilim tarafı var. Yapay zeka, makine öğrenmesi, big data, IoT (internet of things), robotik, bilgisayarlı görü (computer vision) vs... Bilgisayar bilimi hala çok genç ve çok hızlı bir şekilde gelişmeye devam ediyor. Akademik sahada da kariyer olanaklarını değerlendirebilirsiniz.
Bilgisayar Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?
Bilgisayar Mühendisi Maaşı |
Son zamanlarda yazılımcılar arasında maaşlar konusunda anketler yapılıyor ve yayınlanıyor. Bu sorunun cevabı için oralara yönlendirebilirim.
Sonuç / Tavsiyeler
Meslek seçerken ilgi ve yeteneğinizi göz önünde bulundurun. Sadece parası iyi diye meslek seçmek mutsuz bir hayat yaşamanıza sebebiyet verebilir. Yazılım işi analitik düşünme, sorunlara çözüm üretebilme, zorlu problemlere sabırla cevap arama, hemen pes etmeme gibi alanlarda iyi olmanızı gerektirir. Ama herşeyden çok sevmeniz gerekir. Sadece yazılımda değil, ne iş olursa olsun, işlerini sevenlerin daha başarılı olduğunu gözlemlemişsinizdir. Üniversite tercih listesi hazırlamaya çalışan arkadaşlara bir nebze de olsa yardımcı olduysak bu yazı amacına ulaşmış demektir. Üniversite sınavına girecek tüm arkadaşlara başarılar diliyorum.
1 Yorumlar
Eline sağlık. Atari başında çok başarılı bir mario oyuncusu olmadığım için sırayı hızlandıranlardan birisi bendim en azından diyebilirim. Bilgilendirici yazın için teşekkürler:)
YanıtlaSil